OUG 79/2017: Impozit pe profit, impozit pe venit microintreprinderi, impozit pe venit

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017, a fost publicata Ordonanta de Urgenta 79/2017 din 8 noiembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Iata modificarile aduse de OUG 79/2017, aplicabile de la 1 ianuarie 2018:

IMPOZITUL PE PROFIT

– A fost introdus un nou capitol – Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, norme care transpun prevederile Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.Astfel, au fost stabilite reguli noi cu privire la:

a) Limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic.
b) Regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidenta fiscala si/sau de activitate economica desfasurata printr-un sediu permanent pentru care Romania pierde dreptul de impozitare.
c) Regula generala antiabuz.
d) Reguli privind societatile straine controlate

IMPOZITUL PE VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR

– A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.

– Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plati acest impozit. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie un obstacol pentru a plati acest impozit, societatile din domeniile: bancar, asigurari, jocuri de noroc, explorare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 euro/an).

– A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 lei.

– Cotele de impozitare au ramas aceleasi: 1% (daca exista salariati), respectiv 3% (fara salariati) aplicate la volumul veniturilor.

IMPOZITUL PE VENIT

– A fost scazuta cota de impozitare de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de venituri:

a) activitati independente;

b) salarii si asimilate salariilor;

c) cedarea folosintei bunurilor;

d) investitii;

e) pensii;

f) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

g) premii;

h) alte surse.

– Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut (cota anterioara era de 10%).

– Se mentine posibilitatea optiunii pentru impunere finala a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, impozitul calculandu-se prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

– Au fost marite cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice pentru veniturile din salarii. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt:

a) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
b) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
c) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
d) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
e) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.
f) pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc potrivit unui tabel prevazut in Codul fiscal.

Sursa: AJFP Dambovita

Tags: No tags

Comments are closed.